vad är AR?

Augmented reality (AR) är idag en ganska enkel teknik som låter dig lägga till digitala objekt i den verkliga världen, genom en smartphone eller AR-glasögon. AR lägger ett digital lager över den verkliga världen där digitala element (text, bild eller film) presenteras för att skapa en förstärkt upplevelse.

Ett exempel som många känner till är Pokemon Go som var mycket populärt bland barnen för några år sedan.

Ansiktsfilter

Den mest utbredda användningen av AR är idag via Snapchat, när man väljer olika filter som gör att ansiktet ser helt annorlunda ut.

AR-headset

För att kunna se AR behöver du ett par speciella glasögon. Här råder det en total kapplöpning då företag förstår att de flesta människor kommer äga ett par sådana glasögon.

De kommer fungera ungefär på samma sätt som mobilen gör idag. Vi kommer ladda in de appar vi önskar använda och på sikt kommer glasögonen helt garanterat ersätta vår mobiltelefon helt och hållet.

Apple lanserade våren 2023 deras nya produkt Vision Pro som är ett kraftfullt headset som kan visa både AR och VR. Det är var tydligt starten på något nytt. Även om detta headset är mycket dyrt och egentligen inte en konsumentprodukt så drog hela marknaden efter andan här. Helt blev det tydligt att AR är vägen framåt när Apple så tydligt fokuserar på detta.

apple vision pro